Amennyiben már elhatároztad, hogy szeretnél belevágni életed egyik legnagyobb kalandjába, nincs is más hátra, mint ténylegesen is nekivágni, és elkezdeni szervezni az Erasmus-félévedet. Ez egy viszonylag hosszadalmas, aprólékos folyamat, ebben a cikkben pedig szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy hogyan kezdj bele a csereprogramod megszervezésébe.


Alapesetben ha Erasmusra szeretnél menni, legkönnyebben az Európai Unió országaiban találhatsz magadnak megfelelő lehetőségeket. Ez azért is fontos, mert később az ügyintézés is jóval egyszerűbb lesz, ha uniós országba mész. Emiatt van az, hogy a legtöbb hazai felsőoktatási intézmény főleg uniós egyetemekkel és főiskolákkal van kapcsolatban, de néhány helyen lehetőséged van távolabbi országokba is elutazni.  Mindenképpen szükséged lesz egy fogadó intézményre, ez az a külföldi egyetem vagy főiskola, ahol a félév során tanulni fogsz. Az, hogy konkrétan melyik városok melyik egyetemére tudsz menni attól függ, hogy a karnak, ahol tanulsz hol vannak kapcsolatai. Kell hogy legyen ugyanis egy hivatalos kapcsolat az otthoni egyetemed (tehát a küldő intézmény) és a fogadó intézmény között. Ez azért fontos, mert bár külföldre mész, de ugyanazon a szakon fogod folytatni a tanulmányaidat a kinti egyetemen is, és hasonló tárgyakat kell felvenned mint amilyeneket itthon maradás esetén vennél fel. Az elérhető fogadó intézmények listáját a Neptunban tudod megnézni az Ügyintézés/Erasmus fül alatt. 


A jó hír, hogy nem egy, hanem rögtön három helyet is megjelölhetsz, ahova szeretnél menni, ezt követően pedig az elérhető helyek és a jelentkezők száma alapján dönt a küldő egyetemed, hogy hova mehetsz véglegesen. Ennek a döntésnek az eredménye maximum pár héttel azután derül ki, hogy a Neptunban leadtad a jelentkezésed a három intézményhez. Ahhoz hogy a jelentkezésed érvényes legyen, csatolnod kell különböző dokumentumokat, például önéletrajzot és motivációs levelet is minden egyes megjelölt hely mellé a Neptunban, majd a teljes jelentkezést egészében le kell okéznod és el kell küldened. Emellett (jelenleg még) papír alapon is sokszor kérik a csatolt dokumentumokat, tehát nem árt ha pár példányt nyomtatsz belőlük. Ezeket az iratokat a kari Erasmus koordinátorodnak kell majd leadnod (az ő neve is elérhető a legtöbb kar honlapján), illetve ő lesz az a személy aki a későbbiekben is segíteni fog neked, illetve az ő aláírása fog kelleni több hivatalos papírra. Mint minden jelentkezésnek, ennek is van határideje, ezt minden esetben nézd meg a kari honlapon, illetve több helyen a Neptunban is küldenek róla üzenetet.


Erasmusra a fő jelentkezési időszak január-február környékén nyílik meg, ekkor hirdetik meg az összes elérhető helyet, és ekkor érdemes neked is pályáznod mind a következő őszi, mind az egy évvel későbbi tavaszi félévre. Ha erről lemaradtál volna, akkor van egy pótpályázati időszak is ősszel, ekkor a még megmaradt helyeket hirdetik meg újra a következő tavaszi szemeszterre vonatkozóan.


Remélhetőleg ezzel a cikkel sikerült összefoglalni a kezdeti lépéseket és az Erasmus rendszer működését. Miután - akár ennek a cikknek a segítségével - belekezdtél a jelentkezésbe, minden esetben értesülni fogsz a következő szükséges lépésekről. Emellett nagyon ajánlott a különböző karok Erasmus-tájékoztatóin részt venni, illetve a helyi ESN szekció is segítséget tud nyújtani ha elakadnál az ügyintézésben.

Szerző: Kiss Péter