Októberi Section in the Spotlight: ESN Szeged

 

A következő Section in the Spotlight nem más, mint a déli fekvésű ESN Szeged. A szekciót még 2002-ben alapította néhány lelkes önkéntes maréknyi nemzetközi diák megsegítésére, ami azóta már 50 taggal és 260 külföldi hallgatóval büszkélkedhet.

 

A szekció felépítése igen rendhagyónak is nevezhető, ugyanis a 3 Board tag az általános alelnökből, az Erasmus-hallgatókért felelős és egy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatókért felelős alelnökből áll. A koordinátori szinten jelenleg SocialErasmus, Mov'in Europe, programkoordinátor és a helyi WPA található, a többiek mind aktív tagnak számítanak, akiket félévente toboroznak előadásokkal és a facebook segítségével. A jelentkezőknek egy motivációs levelet és az önéletrajzukat kell beküldeni, majd egy személyes vagy pedig skype-os meetingen kell részt venniük, ami után ha átmentek a rostán, egy egy hónapos próbaidőszak kezdődik a számukra. A 4. hét végén a Board elbeszélget velük egyesével, értékelik munkájukat és még ESN-es tudásukról, tapasztalataikról is számot kell adniuk, mivel ez nagyban segíti a későbbi kommunikációt a szervezeten belül. Ezután vagy teljes jogú taggá avatják a jelentkezőket, vagy pedig ha nem feleltek meg az elvárásoknak, kizárják őket a sszervezetből.. A szekció belső kommunikációja igen kiépített, a facebook csoportjukon kívül van egy levelezőlistájuk is, és még kötelező heti gyűléseket is tartanak a tagok számára, ahol  hatékonyabban tudják megvitatni, értékelni és felépíteni az előző illetve a kövekező heti programokat.

 

A heti meeting mellett szoktak még minden szemeszter elején, az orientációs napok előtt egy csapatépítő napot tartani, hogy a régi és új tagok találkozhassanak, workshopok és ismerkedős játékok útján rázódjanak össze, majd megújult erővel kezdjenek neki a félévnek, első sorban is az orientációs napoknak. Év közben pedig igyekeznek minél több, hasonló kaliberű teambuildinget tartani.

 

A szekció fő bevételi forrása az eladott Vodafone kártyákból jön be, ezen kívül pedig igyekeznek minél több pályázatot benyújtani a Futurope-on, ami segítségével tudják a programjaikat finanszírozni. A jövőben pedig minél több szponzort szeretnének bevonni, hogy még színvonalasabbá tegyék eseményeiket, amik már most sem utolsók nemzeti viszonylatban.

 

Főként bulikat szerveznek a nemzetközi hallgatóknak, de ezeket is igyekeznek minél tematikusabbá, különlegesebbé tenni számukra, mint például a Board Game Night, Acoustic Night, nemzeti est(ahol az adott nemzet főz, táncol, prezentál és szórakoztat) vagy valamilyen beöltözős esemény. Ezen kívül kultúrális és sport programokat is szerveznek, elviszik őket múzeumba, beneveznek velük futóversenyre, filmet vetítenek nekik, vagy éppen elmennek paintballozni vagy gokartozni. A szemeszterek legnagyobb eseményei a külföldi/belföldi kirándulások, ellátogatnak Budapestre is, de igyekeznek azért Magyarország minél több fertájával  megismertetni a külföldi hallgatókat. Ezen események hirdetésére pedig legjobban a személyes hirdetés vált be a mentorjaik segítségével, a facebook csoporton belüli hirdetésen kívül.

 

ESN Szeged aktív részvétele a nemzeti és a nemzetközi szférában vitathatatlan, hiszen tavaly ősszel rendeztek egy National Platformot, amivel rengeteg tapasztalatot és motivációt sikerült szereznie a szekciónak, ami után úgy döntöttek, nem állnak meg, és megszerveznek egy nemzetközi eseményt, az ESN Academyt is. Ez tulajdonképpen nem más, mint az Eduk8 projektnek a legnagyobb rendezvénye, melyen több mint 100 ESN-es vesz részt 7 napon keresztül, hogy tanuljanak, fejlesszék magukat és hogy minél több készséget sajátítsanak el.

 

Mondanunk sem kell, a szekció felülmúlta az elvárásokat, minden önkéntes hihetetlen lelkiismeretesen csinálta a dolgát, aminek így meg is lett az eredménye. Számos tag jelezte, hogy részt szeretne venni minél több ESN-es programon ezután, ami nemzeti vagy nemzetközi szinten történik. Elképzelhetetlen mennyiségű tapasztalatot szereztek és nagy dícséret illeti őket.

 

További jó munkát Nekik/Nektek!